Idea zrobienia tartelinek w foremkach
do babeczek, chodziła za mną od dawna. Jednak z racji, że
ograniczam cukry w diecie, długo to odwlekałam. Wczoraj zebrałam
się w końcu do stworzenia przepisu z obniżoną wartością cukru i
dzisiaj Wam go prezentuję. :)
Przepraszam za ciemne zdjęcia, ale "taki mamy klimat". :D
Składniki na 16 foremek:
- 3 jaja (żółtka oddzielone od białek)
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 kostki margaryny
- 3 gruszki
- 1 jabłko
- 2 garście orzechów
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Na stolnicę/ do miski (preferuję
miskę, bo nie lubię ganiać składników :D) wsypujemy mąkę,
żółtka, cukier, proszek do pieczenia i pokrojoną margarynę.
Zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki. (Jeśli będzie się
bardzo lepiło- dosypujemy mąki, jeśli za mało- dokładamy łyżkę
śmietany.)
Jabłko obieramy, gruszki myjemy,
kroimy wszystko w drobną kostkę, dodajemy orzechy, posypujemy
cynamonem i mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy
kubkiem koła i wyklejamy foremki ciastem. Kolejno nakłuwamy spód i
boki widelcem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na
25 minut.
Po tym czasie wyciągamy i wypełniamy owocami. Wkładamy
na kolejne 20 minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
(Można dodać 1/3 szklanki cukru pudru i 1 łyżeczkę mąki
ziemniaczanej- nie opadnie w trakcie pieczenia.)
Po minionym czasie wyciągamy i na
wierzchu układamy pianę. Wkładamy ponownie do piekarnika na 10
minut.
Po ostudzeniu wyciągamy z foremek.
Smacznego. ;)
P. S. Zostało mi trochę ciasta, więc
zrobiłam sakiewki z tymże nadzieniem. Były jeszcze lepsze. :D
Jakie pyszności <3
OdpowiedzUsuńA próbowałaś rozjaśnić je np. w darmowym Photoscape? Jakościowo fotki wyglądają bardzo ładnie, wystarczyłoby zadziałać z podstawowym programem graficznym :)
OdpowiedzUsuńTartelinki wyglądają bardzo smacznie, aż nabrałam na nie ochoty :)
Tak, interesuje się fotografią, więc ogarniam temat, ale wtedy się pikselizują, bo tutaj już i tak są rozjaśnione. :D
Usuń